Nihče te ne razume?

Razstava kolažev piranskega slikarja Marka Jezernika

Marko Meira Life Class Portoroz

V petek devetega septembra zvečer so se mnogi prebivalci Pirana in okolice  zbrali v Cafe centralu Grand Hotela Portorož na otvoritvi razstave kolažev piranskega slikarja Marka Jezernika. Marko je v Piranu priljubljen, saj je znan po svoji družabnosti in pripravljenosti na sodelovanje pri najrazličnejših umetniških projektih, ki združujejo in povezujejo meščane Pirana. Med razstavljenimi kolaži je tako kar nekaj takih, na katerih so se lahko prepoznali mnogi obiskovalci prireditve.

Večer , ki ga je s svojim značilnim entuziazmom in hudomušnostjo povezovala gostiteljica Irena Dolinšek,  je minil v prijetnem in sproščenem vzdušju. Za glasbeno podlago je poskrbela pevka Darja Švajger, ki jo je na klavirju spremljal  Sašo Fajon, razstavo je uradno odprla podžupanja Meira Hot, o svojem pogledu na Markovo delo pa je spregovoril tudi Slobodan Simič Sime.

Poleg kolažev, na katerih so se ob Pirančanih znašli še britanska kraljica, Tito, Vincent van Dog in druge znane, prave ali izmišljene osebnosti iz zgodovine in sedanjosti, so si obiskovalci lahko ogledali tudi video predstavitev številnih dejavnosti galerije Marka Jezernika na Bolniški ulici v Piranu, za katero je svoj glas prispeval radijski voditelj Alen Končar.

Vsak obiskovalec je prejel posebno izdajo časopisa Laker’s Retro Mirror, ki ga je v ta namen izdala, javnosti doslej neznana, obalna podružnica nacionalne Agencije za odkrivanje nezemljanov. V njem so na nevsakdanji način predstavljeni Markovi kolaži  „Globus Slovenije“, „Tajni Agenti“, „Rdeče Ustnice“ in drugi. Kot se za vsak pravi časopis spodobi, premore tudi križanko, ki jo je prispeval Marjan Šabič, znani piranski ljubiteljski enigmatik. Marko je s svojimi kolaži navdihnil tudi gostitelje razstave, Hotele LifeClass, ki so za pogostitev pripravili prav poseben kolaž iz slaščic. Ogled le-tega ni več mogoč, ker so ga obiskovalci otvoritve v slabi uri brez zadržkov – pojedli.

Ostala Markova dela so obiskovalcem na ogled v Cafe Centralu Grand Hotela Portorož še vse do 9.oktobra, tako da je za zamudnike še nekaj časa.

Marko, kdo v Piranu je po tvojem mnenju Nezemljan?

V znastvenofantastični grozljivki Osmi potnik (v izvirniku, Allien- dobesedno »Tujec«), člane posadke tovorne vesoljske ladje, na samotnem planetu smrtonosno naslovno bitje prisili v boj za preživetje. Ikonično nezemeljsko bitje in z njim povezano scenografijo je ustvaril švicarski nadrealistični umetnik H.R. Giger. Jaz sem bil, za razliko od njega, v Piranu samo tajni agent M, agencije za odkrivanje nezemljanov, ki si jo je zamislila moja nečakinja Gaja. Zadolžen sem bil za primorsko in »hrvaški del« piranskega zaliva. V času mojega aktivnega delovanja, je bilo opaziti nekaj »nezemljanov« edino v bližini meje z hrvaško. Na srečo pa se je kasneje po poglobljeni analizi tudi za te izkazalo, da so iz krvi in mesa in po vrhu vsega še slovenci.

Kako sodeluješ z obalnimi kulturnimi institucijami?

Ne da bi se hvalil, odlično! Niti najmanj me ne ovirajo.

Kako  dolgoletno vztrajanje na Bolniški vpliva na tvoje življenje?

Ja, vprašanje je na mestu. Odkar sem zapustil celino in se preselil na Obalo, še nikoli nisem bil tako dolgo v bolniški!  Vsemu navkljub pa sem se odločil, da v bolniški vztrajam do penzije. Od tam naprej pa je vse odvisno od Zdravja in Pirana.

Koliko papirnatih robčkov si porabil za izdelavo kolažev?

Odgovor je zelo enostaven! Kupil sem 12 paketov, v vsakem paketu je 10 robčkov, vsak robček ima 4 plasti, kar znese 480 kosov v velikosti 20x20cm. Za tiste kolaže, ki so bili narejeni že prej in so bili nekateri od njih posojeni za razstavo, pa še dodatnih 480 – 500 kosov. Tako, pa smo blizu 1000 kosov.

 Nataša Cvišič – Lokalno glasilo Občine Piran – Oktober 2011 – št. 19 – stran 29 Solni cvet 19

About Marko Jezernik

I'm running Online Art Gallery presenting my artworks / paintings, fused glass, art furniture, catalogues and books.. / Aditional activities: Art Promotion & Consulting, Mentorship, Webpage administration&editing... Biodiversity - Owner & Editor https://mjbiodiversity.wordpress.com/ Geopolitics ABC - Owner & Editor https://geopoliticsabc.wordpress.com/ Choir Georgios Piran - Markoting&PR /singer in choir/ https://choirgeorgiospiran.wordpress.com/news/
This entry was posted in GMJ Promotion. Bookmark the permalink.

Leave a comment